Ako vybrať ideálny stavebný pozemok

Hľadáte ideálny pozemok na stavbu svojho vysnívaného domu. Ako si pri toľkých možnostiach vôbec začať vyberať? Nebojte sa, máme pre vás riešenie. V tomto článku vás oboznámime s kľúčovými faktormi, ktoré treba zohľadniť pri výbere stavebného pozemku, od polohy a dostupnosti až po tvar a terén.

 

Podelíme sa s vami o tipy týkajúce sa hodnotenia infraštruktúry, územných predpisov a okolia stavebného pozemku. Uvažujete o pozemku v rámci zavedenej zástavby, ako je Vilabyty Nový svet, alebo o samostatnej parcele? Dozviete sa otázky, ktoré sa máte pýtať, a veci, na ktoré sa máte zamerať. S pomocou tejto praktickej príručky si budete môcť vybrať ideálny pozemok a začať budovať svoju budúcnosť. Poďme sa do toho pustiť!

 

Výber správnej lokality pre stavebný pozemok

Pri hľadaní domu je kľúčová lokalita. To isté platí aj pri hľadaní stavebného pozemku. Zvážte napríklad tieto veci:

  • Blízkosť práce, škôl, obchodov a rekreácie. Hľadajte pozemok v rozumnej vzdialenosti od vašich každodenných cieľov.
  • Plány budúceho rozvoja. Overte si, či sa v danej oblasti nenavrhujú zmeny infraštruktúry, možnosti verejnej dopravy alebo nové stavby na bývanie, ktoré by mohli mať vplyv na váš pozemok.
  • Prírodné prostredie. Premýšľajte o rozložení pozemku a o tom, čo sa nachádza v jeho okolí. Hľadajte miesto s malebnými výhľadmi a prírodou alebo vám viac vyhovuje ruch veľkomesta?
  • Miestna vybavenosť. Zvážte, ako blízko je pozemok k základným službám, ako sú inžinierske siete, pohotovostné služby, alebo zdravotnícke zariadenia. Čím výhodnejšia poloha, tým lepšie.
  • Územné obmedzenia. Uistite sa, že všetky plány, ktoré máte s pozemkom, sú skutočne povolené podľa územného plánu. Obytná, komerčná, poľnohospodárska – vyberte si oblasť s určením, ktoré vyhovuje vašim potrebám.

 

Nájdenie ideálneho miesta nakoniec spočíva v tom, aby ste zistili, ktoré faktory sú pre váš životný štýl a potreby najdôležitejšie. S určitým prieskumom lokalít v krátkom čase objavíte miesto, ktoré budete nazývať domovom.

 

Tvar a rozmery ideálneho stavebného pozemku

Veľkosť a tvar vášho pozemku priamo ovplyvňuje to, čo na ňom môžete postaviť. Pozemok zvláštneho tvaru alebo príliš malý pozemok môže obmedziť vaše možnosti a skomplikovať výstavbu. Hľadajte obdĺžnikovú plochu s rozlohou ideálne aspoň 500 m² alebo viac. To vám poskytne flexibilitu pri navrhovaní domu a priestor na záhradu.

 

Zvážte, ako budú proporcie vyhovovať vášmu ideálnemu štýlu domu. Ak chcete rozľahlý jednoposchodový dom, budete potrebovať šírku rovnako ako aj hĺbku. V prípade pozemkov na svahoch musíte rátať s výstavbou viacerých podlaží. A nezabudnite zohľadniť požadované odstupy od hranice pozemku!

Premyslite si, ako budete využívať priestor. Chcete mať veľký dvor na zábavu? Priestor na garáž alebo prístavbu? Priestor na bazén alebo záhradu? Uistite sa, že sa na pozemok zmestí všetko, čo si želáte.

 

Hodnotenie infraštruktúry a budúcich plánov pre stavebný pozemok

Pri výbere ideálneho stavebného pozemku zvážte, aká infraštruktúra a inžinierske siete sú v danej oblasti už k dispozícii alebo plánované. Pozrite sa na blízkosť hlavných ciest, verejnej dopravy, škôl, nemocníc a obchodov. Premýšľajte o veciach, ako sú napr.:

 

Má oblasť prístup k obecnej vode a kanalizácii alebo budete potrebovať studňu a septik? Ak v súčasnosti nie sú k dispozícii inžinierske siete, plánuje sa v blízkej budúcnosti rozšírenie služieb do tejto oblasti? Náklady na pripojenie k existujúcej infraštruktúre v porovnaní s inštaláciou vlastných systémov môžu výrazne ovplyvniť váš rozpočet.

 

Častokrát je oveľa jednoduchšie kúpiť si pozemok na mieste, kde sa predáva viac pozemkov v rámci nejakého projektu ako celú infraštruktúru vyriešiť sám. Napríklad v projekte Vilabyty Nový Svet všetky inžinierske siete aj prístupovú cestu s osvetlením vyrieši developer za vás. Vy sa tak môžete sústrediť čisto len na stavbu svojho domu.

 

Zistite, či sú v okolí navrhnuté nejaké plány budúceho rozvoja, ako sú nové obytné domy, komerčné budovy alebo rekreačné zariadenia. Budúci rast môže pozitívne ovplyvniť hodnotu nehnuteľností, môže však viesť aj k zvýšeniu dopravy, hluku a zníženiu súkromia. Preštudujte si všetky oficiálne rozvojové plány obce, aby ste vedeli, čo by sa mohlo v susedstve objaviť.

 

Posúďte, ako ľahko je pozemok prístupný teraz a ako sa to môže zmeniť. Pozrite sa na stav a šírku všetkých ciest alebo vecných bremien, ktoré zabezpečujú prístup k pozemku. Premýšľajte o faktoroch, ako je prístup záchranných vozidiel, vášho auta ale aj prístup dodávok počas stavby domu.

Ostatné príspevky